Skip to main content

Blog: Geen omzet, wel huur betalen?

Veel winkeliers en horecaondernemers worden door de Corona-crisis geconfronteerd met een forse terugval in de omzet. De brancheverenigingen van winkeliers en vastgoedinvesteerders deden afgelopen week de gezamenlijke oproep aan verhuurders om de betaling van de huur uit te stellen. Sommige verhuurders hebben hieraan gehoor gegeven om de huurder tijdelijk lucht te geven.

Met de verlenging van de Corona-maatregelen door het kabinet en het ontbreken van een concreet perspectief op versoepeling, lijkt opschorting van de huurbetaling ook geen structurele oplossing voor het veiligstellen van de continuïteit van de onderneming. Zo lang er geen omzet gemaakt kan worden, kan de huur niet betaald worden. Zo eenvoudig is het.  Maar is het redelijk om de gevolgen hiervan op het bordje van de verhuurder neer te leggen? Is dat niet het verschuiven van het probleem? En hoe zit het eigenlijk juridisch? Wie moet de gevolgen van deze crisis dragen: de huurder of de verhuurder?

Wij schreven hierover een blog, dat te lezen is op de website van Justion Advocaten.

Geen huur betalen, wel ontruimen?
Er zijn natuurlijk ook huurders van woningen die problemen hebben met de betaling van de huur. Indien er sprake is van een betalingsachterstand van enige omvang (doorgaans drie maanden of meer), dan zal de kantonrechter de huurovereenkomst ontbinden en de huurder bevelen de woning te ontruimen.

De Rijksoverheid heeft bekend gemaakt dat zij met de verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen (waaronder Aedes, Vastgoed Belang, Kences en IVBN) heeft afgesproken om op dit moment geen huurders uit hun woningen te zetten, tenzij er evidente redenen zijn.

Ook de kantonrechters in Nederland hebben inmiddels als richtlijn om vanaf 6 april tot (in ieder geval) 1 juni 2020 geen ontruimingen van woonruimte te bevelen. Toch kan de kantonrechter hierop een uitzondering maken, zoals blijkt uit een uitspraak van 7 april 2020. Daarin was de huurachterstand na het uitbrengen van de dagvaarding opgelopen van 3 tot maar liefst 7 maanden.
 
Dat dit is veroorzaakt door loonbeslag vond de kantonrechter geen plausibele reden, onder meer omdat de kantonrechter het niet aannemelijk vindt dat de huurder door het loonbeslag geen enkele rooie eurocent aan huur heeft kunnen betalen. De kantonrechter heeft daarom de gevorderde ontbinding en ontruiming toegewezen.

Toch hebben de Coronamaatregelen de huurder gered van een dakloos bestaan. De ontruiming is namelijk uitgesteld tot het moment dat ontruiming volgens de Koninklijke Beroepsgroep van Gerechtsdeurwaarders in verband met de door de overheid uitgevaardigde Corona-maatregelen weer mogelijk en verantwoord is. En dat gaf de huurder intussen gelegenheid om andere woonruimte te zoeken. 


mr. J. (Joke) Mikes
advocaat/partner Justion Advocaten Rotterdam
Linatebaan 69a
3045 AH Rotterdam
Tel. 010 – 440 31 00
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.justionadvocaten.nl