De contractuele gevolgen van het corona-virus

Ondernemer, check uw contracten!
Het zal niemand ontgaan zijn dat het corona-virus wereldwijd om zich heen slaat. Ook het bedrijfsleven ondervindt hiervan problemen. Enerzijds omdat de productie en het transport van producten in China op een laag pitje staat, anderzijds omdat bedrijven zich genoodzaakt zien om maatregelen te nemen om zoveel als mogelijk te voorkomen dat het eigen personeel besmet raakt met het corona-virus.
Omdat je als ondernemer geconfronteerd kan worden met de gevolgen van het virus – bijvoorbeeld omdat jouw toeleverancier niet meer in staat is om de gevraagde producten te leveren – en jij daardoor jouw eigen verplichtingen richting jouw afnemers mogelijk niet meer kan nakomen, is het van belang om na te gaan of je voor een dergelijke tekortkoming aansprakelijk bent. Controleer daarom tijdig of een beroep op overmacht of onvoorziene omstandigheden mogelijk is.
Overmacht
Van overmacht is sprake indien zich een gebeurtenis voordoet die het onmogelijk maakt om de overeengekomen verplichtingen (volledig) na te komen.
Er zijn goede aanknopingspunten om te stellen dat het corona-virus een overmacht situatie oplevert, maar aan de hand van de specifieke omstandigheden van het geval zal bekeken moeten worden of daarvan ook daadwerkelijk sprake is. Onder meer moet worden beoordeeld waarom het corona-virus de nakoming van de overeenkomst verhindert.
Gevolg van een geslaagd beroep op overmacht is, dat jouw contractspartij geen nakoming van jou kan vorderen en dat jij niet gehouden bent tot vergoeding van de geleden schade door jouw contractspartij.
Wel kan jouw contractspartij in geval van overmacht in beginsel de overeenkomst beëindigen. De mogelijkheid daartoe kan echter in de overeenkomst zelf of de daarop van toepassing zijnde algemene voorwaarden zijn beperkt.
Onvoorziene omstandigheid
Indien geen sprake is van overmacht, kan er misschien wel sprake zijn van een onvoorziene omstandigheid. Hierdoor kan het zo zijn dat jouw contractspartij niet mag verwachten dat de overeenkomst ongewijzigd in stand blijft.
Of er sprake is van een onvoorziene omstandigheid zal van geval tot geval beoordeeld moeten worden.
Conclusie
Het is in ieder geval verstandig om in nog te sluiten overeenkomsten of in de daarop van toepassing zijnde algemene voorwaarden een goede definitie op te nemen van overmacht en van de gevolgen daarvan.
Wilt u bij het formuleren van een overmachtsbepaling advies, of wilt u advies over de contractuele gevolgen in een specifiek geval? Neem gerust contact met ons op, wij zijn u uiteraard graag van dienst.
Marlies Kool
Justion Advocaten Rotterdam
Linatebaan 69a
3045 AH Rotterdam
Tel. 010 - 440 31 00
info@justionadvocaten.nl
www.justionadvocaten.nl