De notaris krijgt het druk

Gepubliceerd op: dinsdag 10 november 2020 | 13:42

Drie redenen om voor 1 januari naar de notaris te gaan.

Voor belastingadviseurs is september altijd een feestmaand. Prinsjesdag, de Miljoenennota, het Belastingplan, de Algemene beschouwingen, Memories van toelichting, Kamervragen, amendementen. Heerlijk!

Naast de belastingadviseur is er een beroepsgroep die zich de afgelopen weken nog eens extra heeft zitten verkneukelen: de notaris. Die gaat het door het nieuwe Belastingplan namelijk lekker druk krijgen. Dat komt door drie dingen:

1. Box 3 blijft box 3
Niet heel lang geleden beloofde de toenmalige Staatssecretaris Snel ons een grote verandering in box 3. Daardoor zou bijna geen enkele spaarder meer in die vervelende box vallen. Tot € 880.000 (!) zou spaargeld belastingvrij zijn. Wat denkt u? Die wijziging gaat niet door... In plaats daarvan stijgt de belastingvrije som van
€ 30.846 naar € 50.000 per persoon. Fijn, maar verre van spectaculair. Dit betekent dat mensen met een hoge spaarrekening nog steeds duizenden euro’s belasting kunnen besparen als zij een zogeheten spaar-BV oprichten en daar hun spaargeld in storten. Liefst voor 31 december. Wel snel bellen met de notaris: wie het eerst komt, eerst maalt!

2. Ondernemers met BV betalen minder belasting
Als ondernemer kun je kiezen: je onderneemt in een eenmanszaak of je onderneemt via je eigen BV. Die keuze wordt voor een groot deel bepaald door de belastingheffing. Voordeel van de eenmanszaak was lange
tijd de zelfstandigenaftrek: een aftrekpost van € 7.000, gratis en voor niks . Maar die wordt rap afgebouwd. Het belastingvoordeel van de eenmanszaak slinkt zienderogen. Daar staat tegenover dat het belastingtarief in de BV daalt. In elk geval voor BV’s met een winst tot € 245.000. Dit zorgt ervoor dat de belastingdruk voor een eenmanszaak ondernemer in 2021 ruim 43% bedraagt en voor een BV-ondernemer nog geen 39%! De BV lonkt!
En wie een BV op wil richten moet zoals u weet eerst even langs de notaris...

3. De overdrachtsbelasting gaat omlaag. En omhoog.
De regering wil starters op de woningmarkt helpen. Daarom gaat het tarief van de overdrachtsbelasting voor hen omlaag: van 2% naar 0%. Dat wordt gefinancierd door het tarief voor anderen dan starters per 1 januari 2021 te verhogen van 2% naar 8%. Dat scheelt 6% van de koopprijs! “Anderen” zijn bijvoorbeeld kopers van een vakantiewoning, ouders die voor hun kinderen een studentenwoning willen kopen of een woningbouwvereniging die woningen koopt. Al die anderen zullen dus hoogstwaarschijnlijk nog vóór 1 januari hun aankoop willen realiseren. En ik hoef u niet te vertellen met wie ze dan dus snel een afspraak moeten maken…

Drs. Jeroen de Vos Rb
MRVO Accountants Belastingadviseurs
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Business Plaza Nederland biedt met Vlaardingen Business Plaza alle Vlaardingse ondernemers een platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL