Geld geven aan je kinderen: hoe zit dat met de belasting?

Gepubliceerd op: woensdag 16 december 2020 | 13:07

December is een feestmaand. Een maand vol cadeaus. Cadeaus om te krijgen. En – misschien nog wel leuker – cadeaus om te geven. Ook fiscaal is het leuk om iets weg te geven. In fiscaal jargon: om te schenken.

Een waarschuwing vooraf: schenk niet zomaar. Maar informeer vooraf over de fiscale (on)mogelijkheden. In beginsel is schenken namelijk belast met schenkbelasting. Tegen een tarief dat kan oplopen
tot wel 40%!

Gelukkig zijn er een heleboel vrijstellingen. Zo kunt u aan wie u maar wilt (neefjes, nichtjes, kleinkinderen of de buurman) € 2.208 onbelast schenken. Aan uw kinderen kunt u zelfs € 5.515 schenken, belastingvrij en zonder dat u daarover aangifte hoeft te doen. En het leuke is: dat kan elk jaar weer. In 2021 worden deze bedragen verhoogd tot € 3.244 en € 6.604.

Nog niet onder de indruk? Als uw kind 18 jaar of ouder is, geldt tot zijn/haar 40e verjaardag eenmalig(!) een verhoogde vrijstelling voor de schenkbelasting. Deze bedraagt € 26.457.

Nog dieper in de buidel kunt u tasten voor een dure studie: dat mag tot € 55.114 onbelast. Ook hier geldt: eenmalig en vanaf 18 tot 40 jaar.

Last but not least is er de schenkingsvrijstelling voor de woning t.b.v. € 103.643. Gek genoeg is deze vrijstelling niet beperkt tot kinderen. In theorie kunt u wie dan ook (mits 18 of ouder en jonger dan 40) deze schenking doen.

Waarom zou u eigenlijk schenken – behalve omdat u veel van uw kinderen houdt? Nou, bijvoorbeeld omdat u daarmee 20% erfbelasting bespaart.

Stel dat u één kind en twee kleinkinderen heeft. En € 200.000 aan spaargeld. Bij uw overlijden is er dan € 23.138 erfbelasting verschuldigd.
U had ook elk jaar € 5.515 aan uw kind en tweemaal € 2.208 aan uw kleinkinderen kunnen schenken. Als u dat gedurende 5 jaar voorafgaand aan uw overlijden had gedaan, was er € 13.207 erfbelasting verschuldigd. Een belastingbesparing van ruim € 10.000 in slechts vijf jaar tijd! Alleen maar door te schenken wat uw (klein)kinderen anders toch zouden erven.

Bijkomend voordeel van al dit schenken kan zijn dat u zich de belastingheffing in box 3 over de schenkingen bespaart. Dit geldt zeker als uw kinderen de vrijstelling in box 3 van € 50.000 (2021) nog niet hebben gebruikt.

Wil ik besluiten met een kerstgroet (vrij naar Baudelaire): Niets is plezieriger dan een mens te verrassen door hem meer te geven dan waarop hij hoopte.

Fijne dagen!

Drs. Jeroen de Vos Rb
MRVO Accountants Belastingadviseurs
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Business Plaza Nederland biedt met Vlaardingen Business Plaza alle Vlaardingse ondernemers een platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL