Skip to main content

Geld geven aan je kinderen: hoe zit dat met de belasting?

Gepubliceerd op: woensdag 16 december 2020 | 13:07

December is een feestmaand. Een maand vol cadeaus. Cadeaus om te krijgen. En – misschien nog wel leuker – cadeaus om te geven. Ook fiscaal is het leuk om iets weg te geven. In fiscaal jargon: om te schenken.

Een waarschuwing vooraf: schenk niet zomaar. Maar informeer vooraf over de fiscale (on)mogelijkheden. In beginsel is schenken namelijk belast met schenkbelasting. Tegen een tarief dat kan oplopen
tot wel 40%!

Gelukkig zijn er een heleboel vrijstellingen. Zo kunt u aan wie u maar wilt (neefjes, nichtjes, kleinkinderen of de buurman) € 2.208 onbelast schenken. Aan uw kinderen kunt u zelfs € 5.515 schenken, belastingvrij en zonder dat u daarover aangifte hoeft te doen. En het leuke is: dat kan elk jaar weer. In 2021 worden deze bedragen verhoogd tot € 3.244 en € 6.604.

Nog niet onder de indruk? Als uw kind 18 jaar of ouder is, geldt tot zijn/haar 40e verjaardag eenmalig(!) een verhoogde vrijstelling voor de schenkbelasting. Deze bedraagt € 26.457.

Nog dieper in de buidel kunt u tasten voor een dure studie: dat mag tot € 55.114 onbelast. Ook hier geldt: eenmalig en vanaf 18 tot 40 jaar.

Last but not least is er de schenkingsvrijstelling voor de woning t.b.v. € 103.643. Gek genoeg is deze vrijstelling niet beperkt tot kinderen. In theorie kunt u wie dan ook (mits 18 of ouder en jonger dan 40) deze schenking doen.

Waarom zou u eigenlijk schenken – behalve omdat u veel van uw kinderen houdt? Nou, bijvoorbeeld omdat u daarmee 20% erfbelasting bespaart.

Stel dat u één kind en twee kleinkinderen heeft. En € 200.000 aan spaargeld. Bij uw overlijden is er dan € 23.138 erfbelasting verschuldigd.
U had ook elk jaar € 5.515 aan uw kind en tweemaal € 2.208 aan uw kleinkinderen kunnen schenken. Als u dat gedurende 5 jaar voorafgaand aan uw overlijden had gedaan, was er € 13.207 erfbelasting verschuldigd. Een belastingbesparing van ruim € 10.000 in slechts vijf jaar tijd! Alleen maar door te schenken wat uw (klein)kinderen anders toch zouden erven.

Bijkomend voordeel van al dit schenken kan zijn dat u zich de belastingheffing in box 3 over de schenkingen bespaart. Dit geldt zeker als uw kinderen de vrijstelling in box 3 van € 50.000 (2021) nog niet hebben gebruikt.

Wil ik besluiten met een kerstgroet (vrij naar Baudelaire): Niets is plezieriger dan een mens te verrassen door hem meer te geven dan waarop hij hoopte.

Fijne dagen!

Drs. Jeroen de Vos Rb
MRVO Accountants Belastingadviseurs
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.