Skip to main content

Blog: Alle beetjes helpen

Het jaareinde nadert alweer. Voor heel veel mensen zijn het moeilijke tijden. Als belastingadviseur kun je daar maar een heel klein beetje bij helpen. Namelijk door – waar dat mogelijk is – uw belastingdruk te verminderen. Hieronder een bloemlezing uit onze traditionele Eindejaarstips. Met hopelijk voor iedereen een beetje dat helpt.

Beetjes voor ondernemers
Heeft u een eenmanszaak? Volgend jaar stopt de mogelijkheid om pensioen op te bouwen in een fiscale oudedagsreserve (FOR). U kunt dit jaar dus voor het laatst ten laste van uw winst toevoegen aan de FOR. Maar dat hoeft niet altijd voordelig te zijn. Moet u bijvoorbeeld bij staking van uw onderneming afrekenen tegen het hoge tarief van de inkomstenbelasting, terwijl u nu aftrek hebt tegen het lage tarief, dan kunt u dit jaar beter niet meer toevoegen.

Heeft u een energie-intensief bedrijf? Dan wordt er nu voor u gewerkt aan de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK), die gaat gelden voor de periode november 2022 tot en met december 2023. U heeft recht op de TEK als uw energiekosten minimaal 7% van de omzet bedragen. U kunt de aanvraag doen bij de RVO. Helaas is de verwachting dat het loket niet eerder opengaat dan in het tweede kwartaal van 2023. Wilt u op de hoogte gehouden worden over de voortgang en openstelling van de TEK? Meldt u zich dan aan via de ‘houd me op de hoogte pagina’ op de website van de RVO.

Heeft u een BV? De eerste tariefschijf van de vennootschapsbelasting gaat volgend jaar omlaag van € 395.000 naar € 200.000. Bovendien gaat het tarief van 15% naar 19%! Uw winst wordt vanaf 2023 dus eerder belast met het hoge tarief. Ga snel met uw adviseur om de tafel en kijk of er mogelijkheden zijn om winst naar voren te halen.

Beetjes voor iedereen 
Gaat u een vakantiehuis kopen? Of een woning voor uw studerende kinderen? Dan betaalt u het hoge tarief van 8% in de overdrachtsbelasting. Dit hoge tarief gaat vanaf 2023 omhoog naar 10,4%! Hebt u al een pand op het oog? Wellicht kunt u ervoor zorgen dat de levering nog dit jaar plaatsvindt. Dat scheelt u 2,4% van de koopsom.

Wilt u uw (klein)kinderen financieel ondersteunen? Doe dan een schenking. Ten eerste is geld schenken bij leven veel leuker dan het nalaten. Maar fiscaal is schenken ook voordeliger: het kost veel minder belasting. Bij een schenking kunt u elk jaar profiteren van een vrijstelling. In het geval van overlijden geldt die vrijstelling maar eenmalig en betalen de kinderen over de rest tot wel 20% erfbelasting. De vrijstelling voor kinderen is dit jaar € 5.677. Voor kleinkinderen € 2.274. Wilt u meer informatie over de Eindejaarstips? Neemt u dan contact met mij op.





Drs. Jeroen de Vos Rb
MRVO Accountants Belastingadviseurs
T 010-426 19 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.